דיאלוג אחר: חמש שנים למגשרים של יבנה

250 מגשרים צעירים, תלמידי כיתות ד', סיימו את סדנאות הגישור בבתי-הספר היסודיים, זאת במסגרת תכנית מערכתית עירונית ורב-שנתית, שיזם ראש העירייה ופועלת ביבנה בהצלחה מזה חמש שנים

פורטל יבנה ראש העירייה, צבי גוב-ארי, יזם לפני חמש שנים את הפעלת התכנית בכל בתי-הספר היסודיים ובחטיבות-הביניים, לאור ייחודיותה וחשיבותה ביצירת שינויים ממשיים בקהילה הבית-ספרית. התכנית הינה במימונה של עיריית יבנה, ומופעלת על-ידי 'המרכז לדיאלוג אחר'.

השינוי, המתחיל בקרב התלמידים, המורים והסביבה הלימודית, פורץ את כותלי בתי-הספר ומחלחל, אט-אט, לקהילה כולה. כ-150 הורי כיתות ד' משתתפים, מדי שנה, בסדנאות אלו, במקביל לסדנאות התלמידים. הילדים וההורים לומדים לפתור ולנהל, בדרכים חכמות ויצירתיות, את הקונפליקטים, להטמיע את שיח הגישור, במערכות היחסים השונות, בתוך בתי-הספר ובין בני-המשפחה, ליצור שיתופי-פעולה חדשים ולהוביל שינויים בכל תחומי החיים.

משתתפי התכנית לומדים שפה חדשה, תקשורת מקדמת, הקשבה פעילה, שאילת שאלות נכונות, הגעה להבנות המדויקות ויצירת התוצאות החדשות. במהלך הלימוד הם עוברים מהמערכת הרגשית, האוטומטית, שמספקת תגובות אוטומטיות, למערכת חושבת ומבינה, המספקת פתרונות יצירתיים. הם מזהים פרשנויות שונות למצבים דומים, ובאמצעות דרכי-תקשורת וחשיבה חדשות מגיעים לנקודות ה- WIN-WIN - בהן כל צד מרוויח.

מגשרי כיתות ז', בשלוש חטיבות-הביניים, המשתתפים בסדנאות 'מנהיגות מגשרת', עוסקים במציאת פתרונות לקונפליקטים המעסיקים את בני גילם: סכסוכים ברשתות החברתיות, כמו 'פייסבוק' או 'וואטסאפ', ונושאים חברתיים שונים. הם לומדים מהי מנהיגות אישית, והופכים להיות כאלה, מנהיגים המובילים, בחייהם האישיים ובקרב החברה, את חשיבותם של האינדיבידואל, ההישגיות האישית, החשיבה העצמאית ושיתופי-הפעולה בין האינדיבידואלים השונים.

 

המרכז לדיאלוג אחר

 

ענבל, תלמידה מגשרת בחט"ב 'האלון': ''סדנת הגישור שינתה אצלי את האמונה בעצמי ואת הרצון להצליח. הציונים שלי עלו וההישגים שלי בלימודים גבוהים יותר. חלו אצלי גם שינויים בערכים, לגבי החברה, קבלת השונה, עזרה ואכפתיות. הסדנאות האלו גורמות לשינוי אדיר, בכל התחומים, אצל כל ילדה וילד."

ליטן, תלמידה מגשרת בחט"ב 'האורן': "תכנית הגישור חשובה לכולם! אימא שלי הייתה בסדנת גישור להורים, אחי הגדול היה בסדנת גישור, אני השתתפתי בסדנת גישור, ואני מאוד מקווה שגם אחי הקטן יהיה בסדנת גישור."

 

המרכז לדיאלוג אחר

 

אורנה גילת, מייסדת ומנהלת את המרכז לדיאלוג אחר: "משתתפי תכנית 'גישור-דיאלוג אחר', מהצעירים ועד המבוגרים, יוצרים מציאות חדשה. בזכותם נוצר אקלים חיובי, המאפשר לכל אדם, באשר הוא, לדבר, לשתף, ליצור ולשנות, ובכך גם מתהווה קהילה חזקה, מועצמת ומתפתחת. בכל רגע, שאנחנו משקיעים בדור העתיד, אנחנו מבטיחים לעצמנו את הרווח הגדול ביותר שיכולה החברה להחזיק בו. הכלים ההתפתחותיים, שאנחנו מעניקים לילדינו, בהווה, הם אלה שיאפשרו להם ליצור את העתיד. עתיד חדש, טוב יותר ויעיל יותר."

 

המרכז לדיאלוג אחר

 

מנהלת התכנית, אורנה גילת, הודתה לראש העירייה על התמיכה ועל ראייתו לטווח ארוך לשינוי אקלימי בעיר, למנהלי בתי-הספר ולרכזות הגישור, על שהם מאפשרים להפוך את ההלכה למעשה, להטמיע את השפה, התפישה וההתנהלות, בקרב התלמידים, המורים ובקהילה.

 

המרכז לדיאלוג אחר

צילומים: עמרם כהן

קישור לכתבה המקורית